Reducerea riscurilor aduse de greutatea în plus și, mai ales de obezitate, ar trebui să fie un factor determinant puternic pentru a slăbi.
De cele mai multe ori, însă, asta aduce cu sine și o cantitate de piele lăsată. Pentru unele persoane, acest aspect poate fi foarte neplăcut, atât încât să ajungă să influențeze negativ activitățile zilnice.
Am primit întrebări legate de pielea lăsată de la mulți clienți dar și de la oameni care își doresc să slăbească și nu au curajul să înceapă. Frica de pielea lăsată fiind unul din motivele care îi îngrijorează.
Acest articol detaliază cauzele pielii lăsate după slăbit dar și descrie 6 soluții pe care le avem la îndemână pentru reducerea pielii lăsate sau pentru îndepărtarea ei completă.
Motivele pentru care rămânem cu piele lăsată după ce slăbim
Pielea reprezintă cel mai mare organ din corp, iar unul din rolurile ei este de a proteja organismul împotriva factorilor externi de mediu.
Colagenul și elastina sunt două proteine cheie ale stratului intern al pielii, ce lucrează împreună pentru a oferi pielii frumusețea, fermitatea, elasticitatea și rezistența de care are nevoie.
În timpul îngrășării, pielea se extinde pentru a face loc creșterii volumului corpului. Același lucru se întâmplă cu piele de pe burta femeii în timpul sarcinii. Doar că această extindere se face în câteva luni, și tot în câteva luni se retrage, așa că, la unele femei, a căror producție de colagen și elastină este foarte bună, nu rămân urme vizibile pe burtă, după sarcină.
La polul opus, când ne îngrășăm și pielea rămâne extinsă astfel o perioadă îndelungată de timp (ani de zile), avem de lucru cu deteriorarea fibrelor de colagen și elastină, și pierderea capacității lor de a se reduce înapoi.
Astfel, după o perioadă de slăbire, putem observa că pielea atârnă în unele zone ale corpului. Cu cât slăbirea este mai mare, cu atât și cantitatea de piele care atârnă.
Ceea ce au descoperit cercetătorii, este că la persoanele care slăbesc cu ajutorul operațiilor de micșorare stomacului, producția de colagen este și mai mică, astfel că efectul de piele atârnată este mai puternic decât la cei care slăbesc natural cu reducerea porțiilor, aportul de alimente nutritive și multă mișcare.
Factorii care influențează elasticitatea pielii
Aceștia sunt factorii principali care contribuie la lăsarea pielii după slăbit:
Timpul: cu cât cineva a fost supraponderal sau obez mai mult timp, cu atât vor avea mai multă piele lăsată după ce slăbesc (cauza fiind deteriorarea fibrelor de colagen și elastină).
Numărul de kilograme pierdute: în general, cu cât slăbește mai mult o persoană, cu atât mai multă piele lăsată va avea. Sub 35-40kg slăbite rezultă într-o cantitate moderată de piele lăsată, dar și 10-12 kilograme slăbite pot aduce cu ele piele lăsată.
Vârsta: Pielea mai matură are mai puțin colagen și va atârna mai tare după slăbire decât la o persoană tânără.
Genetica: genele au și ele un impact asupra elasticității pielii.
Expunerea la soare: este dovedit științific că expunerea îndelungată la soare reduce producția naturală de colagen și elastină.
Fumatul: ca și expunerea la soare, fumatul reduce producția naturală de colagen și elastină dar contribuie și la deteriorarea fibrelor existente.
Probleme legate de pielea lăsată
Pentru unele persoane, pielea lăsată în urma slăbirii poate fi o provocare la nivel fizic și emoțional:
Discomfort fizic: pielea în exces poate cauza discomfort fizic și poate interveni în modul în care ne desfășurăm activitățile zi de zi.
Scăderea nivelului de mișcare: în special la pacienții operațiilor de reducerea stomacului, pielea lăsată poate fi o cauză a scăderii nivelului de mișcare.
Iritații pe piele: aproape jumătate din pacienții care solicită operație de reducerea pielii acuză iritații la nivelul pielii lăsate.
Stimă de sine scăzută: de multe ori, aspectul psihic are un impact negativ asupra calității vieții.
Soluții pentru pielea lăsată
Remedii naturale pentru reducerea pielii lăsate
Următoarele remedii naturale pot îmbunătăți calitatea și elasticitatea pielii pentru cei care au slăbit puțin sau moderat.
1. Antrenamente la sală
Indiferent de vârstă, antrenamentele la sala de forță pot crește masa musculară ceea ce ajută la umplerea pielii lăsate cu țesut muscular ceea ce reduce vizual efectul de piele lăsată.
2. Suplimentele de colagen
Hidroizolatul de colagen este similar cu gelatina. Este o formă procesată de colagen ce se găsește în țesutul conjunctiv al animalelor.
Sunt studii care demonstrează că hidroizolatul de colagen are un efect protector asupra colagenului pielii.
Poți încerca un supliment lichid de colagen, timp de 12 săptămâni, împreună cu vitaminele C, E și B7, pentru o îmbunătățire a texturii pielii, dar și a elasticității pielii.
O altă sursă comună de colagen este supa de oase care are și alte beneficii pentru sănătate.
3. Consumul unor nutrienți și creșterea nivelului de hidratare
Unii nutrienți sunt importanți în producerea de colagen și a altor componente pentru o piele sănătoasă:
Proteina: un consum adecvat de proteină este vital pentru sănătate pielii.
Vitamina C: este de asemenea necesară în sinteza colagenului și ajută la protecția împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui.
Acizii grași Omega-3: aceștia pot ajuta la elasticitatea pielii și au și un efect de anti-îmbătrânire asupra ei.
Apa: o hidratare adecvată poate îmbunătăți aspectul pielii
4. Creme de corp pentru fermitate
Sunt multe creme de corp pentru creșterea fermității care conțin colagen și elastină. Efectul lor este de scurtă durată, deoarece moleculele de elastină și colagen sunt prea mari pentru a fi absorbite în pielea noastră.
În general, colagenul trebuie produs în interior.
Tratamente medicale pentru reducerea pielii lăsate
Tratamentele medicale și operațiile sunt metode mai invazive de reducere a pielii lăsate.
5. Operație de conturare a corpului
Această operație este întâlnită mai ales la cei care slăbesc prin operație de micșorarea stomacului, deoarece rămân, în general, cu mai multă piele atârnată.
Chirurgul estetician face o incizie mare pentru a îndepărta grăsime și pielea lăsată. Apoi suturează incizia cu cusături fine pentru a minimiza efectul de cicatrice.
Tipuri de astfel de operații:
abdominoplastia (îndepărtarea pielii de pe abdomen)
îndepărtarea pielii de le abdoment, șolduri, coapse și fesieri
îndepărtarea pielii de pe spate și piept
îndepărtarea pielii de pe coapsele interne și externe
brahioplastie (ridicarea pielii de pe brațe)
De obicei, mai multe operații sunt făcute pe diferite părți ale corpului pe o perioadă de 1-2 ani.
Aceste operații necesită internarea pentru 1-4 zile, iar recuperarea durează între 2 și 4 săptămâni.
Pot apărea complicații de la operații: sângerare, infectare.
Aceste operații nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție, pentru unele persoane efectele pot fi foarte neplăcute.
6. Proceduri medicale alternative
Cu toate că operația este cea mai dramatică formă de reducere a pielii lăsate, există și forme mai puțin invazive și cu riscuri de complicații mult mai reduse:
Tratament cu lumină infraroșie, radiofrecvență și masaj. Acest tratament nu ajută slăbitul, dar poate reduce zone mici cu celule adipoase.
Ultrasunete: poate ajuta la îmbunătățirea aspectului general al pielii după slăbire.
Concluzii
Lăsarea pielii este comună după slăbit. Dacă acest lucru devine deranjant, putem căuta soluții de reducerea efectelor.
La cei care slăbesc puțin până la moderat (maxim 15-18% din greutatea inițială), în special la persoanele mai tinere, pielea se va retrage de la sine. Unele remedii naturale pot ajuta, în special antrenamentele de forță.
Pentru cei care slăbesc mult și sunt deranjați de pielea lăsată, există alternative medicale de îndepărtarea sau reducerea pielii în exces.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments