„Oare de ce nu reușesc să slăbesc?” - este o întrebare comună pe care mulți ne-o punem din când în când.
Pentru unii dintre noi poate fi de-a dreptul o provocare să scăpăm de kilogramele în plus. Motivul principal este mâncarea care a devenit mult mai mult decât o simplă sursă de nutrienți pentru corp.
De fapt, simțim pe propria piele câtă încărcătură emoțională poate fi în spatele obiceiurilor noastre alimentare.
Ideea este că slăbitul implică mult mai mult decât să mănânci mai puțin și/sau să te miști mai mult. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea despre obiceiurile alimentare, iar asta este partea cu adevărat grea a slăbitului.
Dacă am fi roboței sau am lăsa 100% din controlul asupra a ce, cât și când mâncăm cuiva din exterior, ar fi totul mult mai ușor. Dar asta nu se poate, așa că ne luptăm mereu cu tot felul de pofte, fie că ne e foame sau nu și controlul greutății devine cu adevărat greu.
Dar, partea bună este că de îndată ce începem să fim atenți la psihologia felului în care ne comportăm vis-a-vis de mâncare și începem să înțelegem emoțiile din spatele poftelor, va deveni mult mai ușor să câștigăm controlul și să dezvoltăm obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Uite 7 obstacole psihologice pe care e posibil să te înfrunți în lupta ta cu kilogramele:
1. Mâncatul emoțional
2. Mâncatul necontrolat
3. Lipsa încrederii în sine
4. Idei greșite despre slăbit
5. Lipsa motivației
6. Standarde nerealiste despre frumusețe
7. Imagine de sine negativă
Concluzie
Fiecare dintre acestea sunt abordate pe larg în cadrul programului Ikanos.
1. Mâncatul emoțional
Dacă ești genul de persoană care simte nevoia să mănânce ceva ca răspuns la sentimentele negative, chiar și în lipsa senzației de foame, atunci este foarte posibil ca mâncatul emoțional să fie motivul pentru care nu reușești să slăbești. Asta înseamnă că emoțiile îți controlează obiceiurile alimentare, și nu corpul și nevoiele lui, cum este normal.
Mâncatul emoțional este o formă de auto-sabotaj care îți limitează controlul asupra dietei și obiceiurilor alimentare.
Atunci când se agravează, mâncatul emoțional duce la îngrășare, sau chiar la obezitate. În unele studii s-a dovedit că mâncatul emoțional poate fi un semn al depresiei.
Dacă ai tendința de a mânca pe fond emoțional mai ales ca răspuns la trăiri cu conotație negativă, atunci programul Ikanos poate fi răspunsul pe care îl căutai. Te va ajuta să identifici triggerele și să le schimbi încadrarea pe viitor.
Ikanos antrenează mintea să devină conștientă de modul în care emoțiile influențează felul în care mănânci
Ikanos antrenează mintea să devină conștientă de modul în care emoțiile influențează felul în care mănânci și te ajută să cauți moduri în care să navighezi momentele stresante fără mâncare în exces.
2. Mâncatul necontrolat
Un alt motiv pentru care poate fi foarte dificil să slăbești este mâncatul necontrolat. În lumea în care trăim este plin de distracții la tot pasul, facem totul pe grabă, timpul înseamnă bani, iar 24 de ore pe zi nu mai sunt suficiente. Drept urmare, de multe ori mâncăm pe fugă, și ne îndopăm cu orice avem la îndemână.
Mâncatul nu mai este un moment de liniște, de bucurie și relaxare, ci a devenit „o obligație”. Din păcate, acest obicei nesănătos de a mânca poate duce la îngrășare. Ca și în cazul mâncatului emoțional, faptul că nu suntem în control ne face să mâncăm mai mult decât avem nevoie.
Ca și regulă de bază, identificarea meselor în programul zilnic și respectarea lor este soluția cu care putem elimina această problemă.
Așadar, ridică-te de la birou, pune telefonul deoparte, închide telefonul, pune-te la masă și bucură-te de mâncare în mod conștient.
3. Lipsa încrederii în sine
Atunci când te-ai luptat deja de multă vreme cu kilogramele în plus este foarte posibil să îți fi scăzut încrederea în tine. Nu este deloc neobișnuit pentru cei cu câteva kilograme în plus să fie afectați negativ de felul în care își percep corpul. De asemenea, aceste persoane tind să se auto-stigmatizeze, ceea ce produce un stres în plus, pentru care, de multe ori, răspunsul la care se apelează cel mai des este mâncatul în exces. „Vreau/am nevoie de ceva bun” este ceea ce ne spunem cel mai des încercând să scăpăm de acel stres.
Pe lângă asta, de câte ori încercăm să slăbim și nu reușim, sau de câte ori ne reîngrășăm după o dietă restrictivă, ne afectează și mai mult încrederea în noi, iar asta ne face să credem că slăbitul sustenabil este ceva intangibil pentru noi.
Acesta este motivul pentru care noi recomandăm să te accepți așa cum ești ca prim pas spre dobândirea unor obiceiuri alimentare mai sănăoase.
4. Idei greșite despre slăbit
Așa cum știi, atunci când vine vorba despre slăbit, felul în care percepem mâncarea joacă un rol vital. Dacă tu crezi că e imposibil să slăbești sau că mâncarea este singura sursă de confort psihic, nu vei găsi motivația de a implementa obiceiuri alimentare sănătoase.
După cum am mai spus, nu e doar despre a mânca mai puțin ci și despre schimbarea mentalității și a ideilor pe care le avem despre slăbit și mâncare.
Când începi să vezi mâncarea doar ca pe o sursă de hrană, nu o vei mai folosi ca să îți liniștești emoțiile neplăcute.
Slăbitul este greu, dar nu imposibil, și de îndată ce înțelegem asta va deveni mai ușor să adoptăm obiceiuri mai sănătoase, iar kilogramele vor începe să dispară.
5. Lipsa motivației
Înainte să te decizi să slăbești, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este „De ce vreau să slăbesc?”
Este că vrei să fii mai atrăgător/atrăgătoare? Este pentru că te preocupă sănătatea ta? Ce te motivează să adopți obiceiuri alimentare mai sănătoase?
Lipsa motivației este una dintre cele mai comune obstacole când vrem să slăbim. Și asta este pentru că beneficiile schimbării de obiceiuri se văd abia peste câteva săptămâni.
Dacă vrei să îți menții motivația, asigură-te că știi de ce vrei asta cu adevărat și amintește-ți periodic motivul. De câte ori ai gânduri menite să îți saboteze eforturile, amintește-ți care îți este adevărata motivație. Până la urmă, disciplina și răbdarea stau la baza reușitei.
Dacă ai răbdare, primele rezultate se vor vedea în curând iar asta te va propulsa mai departe și îți va crește motivația.
6. Standarde nerealiste despre frumusețe
Trăim într-o societate caracterizată de standarde stricte de frumusețe. Încă de mici suntem învățați că frumusețea fizică este un simbol al succesului și statutului social înalt. Am ajuns să admirăm influenceri urmărindu-i pe rețelele sociale și apreciindu-le postările doar pentru felul în care arată și se prezintă și să visăm cu ochii deschiși la versiuni ale noastre mai înalte, mai slabe sau mai voluptoase.
Chiar dacă societatea și specialiștii în frumusețe și fashion ne impun standarde nerealiste, până la urmă este responsabilitatea noastră să alegem cum privim frumusețea și ce acceptăm ca frumos.
Dacă acceptăm că frumusețea poate fi în orice formă sau mărime nu ne vom mai duce pe calea sigură spre eșec alergând după standarde nerealiste.
Atunci când îți accepți corpul așa cum este devine mult mai ușor să slăbești.
7. Imagine de sine negativă
Este imposibil să te motivezi să adopți obiceiuri alimentare mai sănătoase dacă îți spui că ești urât sau urâtă și că indiferent ce vei face sau cât de tare te vei strădui nu vei fi suficient de frumos sau de frumoasă.
Felul în care alegi să îți privești corpul dictează cum te porți cu el.
Înainte de a face schimbări în obiceiurile tale de zi cu zi repară relația pe care o ai cu propriul corp.
Asta însemnă să te vezi ca pe o persoană perfect imperfectă: cu defecte, calități și aspecte fizice și psihice pe care le poți îmbunătăți.
Nu este despre a fi perfect, ci despre a te îmbunătăți în mod continuu.
De fapt, asta este singura definiție corectă a ceea ce înseamnă să devii cea mai bună versiune a ta.
Concluzie
Per total, sunt mulți factori psihologici care pot influența îngrășatul sau slăbitul. Dacă vrei să slăbești, începe prin a te accepta fix așa cum ești. Atunci când ai o stare de spirit pozitivă, kilogramele vor începe să dispară. Dacă ai nevoie de ajutor cu partea emoțională a slăbitului, programul Ikanos poate fi exact de ce ai nevoie.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments