De ani buni de zile auzim tot mai des că ar trebui să facem zilnic minim 10000 de pași, sau că la fiecare oră activă din zi ar trebui să ne ridicăm și să mergem câte 5 minute. Am întâlnit o grămadă de aplicații pentru telefon care se jură că îți crează un plan personalizat de .... mers pe jos cu care să scapi de grăsimea în exces.
Unul din trei prieteni ai mei are un ceas sau o brățară cu pedometru, iar cei mai avangardiști poartă inele inteligente care calculează nivelul de activitate fizică.
Cu toate acestea, mersul nu are nimic special, este ceva ce facem cu toții de la vârsta de aproximativ 1 an, zi de zi.
Ce este real, ce este benefic pentru sănătate și ce este doar marketing?
Adevărul este că ancestral am fost obișuiți să mergem pe jos câte 8-10 ore pe zi. Între timp am evoluat, nu a mai trebuit să ne procurăm singuri hrana ea fiind accesibilă peste tot, joburile noastre s-a schimbat, viețile noastre s-au schimbat și am ajuns să petrecem 8-10 ore pe zi la birou. Aceaste schimbări ne-au ajutat să evoluăm ca și specie.
În paralel cu evoluția noastră ca specie, s-a putut, însă, observa și o creștere a supraponderalității și obezității la nivel pandemic. Cauzele principale fiind... lipsa mișcării și scăderea calității hranei. Despre excesul de hrană procesată o să mai povestim, astăzi ne concentrăm atenția pe mișcare, sau pe lipsa ei....
Pornind de la această tranziție de la 8-10 ore de mers pe jos la 8-10 ore de stat la birou putem evidenția care sunt adevăratele probleme ale lipsei mersului pe jos și cum putem să echilibrăm talerele balanței.
Din punct de vedere al sănătății fizice și mintale, lipsa activității fizice, și implicit a mersului pe jos are un efect negativ asupra:
Sănătății inimii: Lipsa activității fizice poate cauza boli de inimă chiar și la persoane altfel considerate sănătoase.
Capacității organismului de regla nivelul de glicemie din sânge: Un nivel scăzut al activității fizice crește riscul de a dezvolta diabet de tip II pe parcursul vieții.
Riscului de cancer: Asigurând nivelul recomandat de activitate fizică poate scădea semnificativ riscurile pentru multe tipuri de cancere la sân, colon sau uter.
Sanătății mintale: Nerespectarea recomandărilor medicilor în ceea ce privește un nivel minim de mișcare în aer liber, în fiecare zi poate afecta sănătatea mintală, ducând chiar la depresie.
Pe de altă parte, introducerea mișcării în programul zilnic, în special a mersului pe jos ajută la slăbit, la controlul tensiunii arteriale și al colesterolului, etc.
De asemenea, mersul pe jos scade riscurile afecțiunilor menționate mai sus.
Sunt atât de multe studii științifice care dovedesc beneficiile mersului pe jos pentru sănătate încât nu este loc de dubii. Pe de altă parte, ne întâlnim cu o grămadă de campanii de marketing care încearcă să capitalizeze de pe urma a ceva așa de natural și normal cum este mersul pe jos.
Avem nevoie de:
ceasuri care măsoară pașii?
10000 pași pe zi?
aplicații care ne spun cât să mergem?
pantofi speciali de mers?
Dacă inițial ținta de 10000 pași pe zi a plecat de la o campanie de marketing din Japonia anilor 1960, astăzi din ce în ce mai mulți oameni își setează ca și țintă zilnică pe ceasurile cu pedometru să facă 10000 pași până la finalul fiecărei zile fără să știe exact de ce fac asta.
Adevărul este, că pentru fiecare om, creșterea progresivă a numărului de pași făcuți zilnic este benefică, în special pentru cei foarte sedentari. În această situație, un pedometru poate fi un ajutor util oferindu-ne o cale de a măsura aproximativ numărul de pași parcurși.
Numărul de calorii consumate de o persoană într-o oră de mers diferă mult în funcție de mai mulți factori, dar cei mai importanți sunt greutatea corporală și viteza de deplasare.
În tabelul de mai jos am cuantificat caloriile aproximative arse în fiecare oră de mers pe jos pentru persoane de 60, 70, 80, 90, respectiv 100kg, la diferite viteze de deplasare, comparativ cu caloriile consumate de corp stând jos (munca la birou).
Aplicațiile care ne construiesc planuri de mers pe jos pot avea un efect motivator, ca și ceasurile cu pedometru, dar nu sunt necesare.
Plecând de la tabelul de mai sus, putem vedea cum, pentru o persoană de 80kg, dacă înlocuiește 3 ore de stat jos (consum de aproximaiv 3*70kcal=210kcal) în fiecare zi cu 3 ore de mers rapid (consum aproximativ de 3*270kcal=810kcal), arde zilnic cu 600 kcal mai mult, iar într-o lună se poate aduna un deficit de 18000 kcal. Știind că un kilogram de grăsime înseamna 7700 kcal, înseamnă că persoana de mai sus ar putea slăbi lunar câte 2,3kg, dacă ar continua să mănânce ca înainte! Pentru o persoană cu o greutate de 120kg, înlocuirea a 3 ore de sedentarism cu 3 ore de mers pe zi poate duce la o pierdere de 4-4,5kg în 30 zile, fără a scădea aportul de calorii!!!
3 ore de mers pe jos înseamnă, în medie, 20000 pași.
Fiecare brand de încălțăminte sport care se respectă, dar și non-sport, are game de pantofi pentru: alergare, haltere, sală, etc dar și... pentru mers pe jos.
Sunt necesari pantofii pentru mers pe jos pentru a putea merge 10000 sau 20000 pași pe zi? În funcție de greutatea fiecăruia și de problemele pe care le are la talpă, genunchi sau spate, poate fi mai ușor dacă alege o pereche de pantofi creați pentru mersul pe jos. Oricum, cel mai potrivit este să mergem desculți, dar cum străzile noastre nu sunt ca nisipul moale de la mare sau ca iarba mătăsoasă de pe dealurile austriece, este indicat să umblăm încălțați.
În consecință, un pedometru te ajută să ții socoteala pașilor parcurși și te motivează, cei 10000 pași legendari sunt orientativi, aplicațiile care îți fac planuri de mers pe jos nu sunt necesare, iar pantofii pot fi utili.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments