Mediul în care trăim dictează de foarte multe ori emoțiile pe care le trăim. Cu cât incertitudinea este mai mare, cu atât avem un nivel de stres și anxietate mai crescut. Sentimentele de nesiguranță legate de sănătatea noastră sau a celor dragi nouă, legate de siguranța financiară sau de relațiile noastre stau la baza mâncatului emoțional.
În ultimii 2 ani, au intervenit mai multe schimbări în viețile noastre și în cele mai multe cazuri acestea au întărit anxietățile și au crescut nivelul de stres. Aceste emoții amplificate ne duc pe mulți dintre noi spre căutarea alinării în mâncare, acesta fiind unul dintre motivele care justifică faptul că peste 40% din populația adultă s-a îngrășat în această perioadă, în medie 7kg.
În cele ce urmează vom discuta despre ce este mâncatul emoțional și cum acest comportament se poate transforma într-un obicei.
Este esențial să înțelegem că mâncatul emoțional nu este un rezultat al slăbiciunii sau lipsei de voință personale. Este o combinație între mecanismele noastre de adaptare și felul în care corpurile noastre caută căile cele mai sigure pentru a supraviețui.
Primul pas spre a învăța să depășim acest comportament este să acceptăm că nu este vina noastră. Eliminând sentimentele de vinovăție punem bazele unui proces de vindecare de succes.
Notă: dacă consideri că ai o problemă cu mâncatul cauzat de stres și vrei să scapi de acest comportament - poți. Ikanos te ajută să înțelegi și să îți redefinești relația cu mâncarea. Practic, îți oferă cunoștințele și susținerea de care ai nevoie pentru a te opri din mâncatul emoțional. Află mai multe aici.
Ce este mâncatul emoțional?
Pentru noi, românii, acesta este un concept relativ nou, noi suntem mai obișnuiți să vorbim despre mâncatul de stres. Fără a privi prea mult în știința din spatele acestui fenomen ne putem aminti fiecare dintre noi mai multe întâmplări din trecut care ne-au crescut nivelul de stres. Pentru a putea să le facem față, am apelat de multe ori la mâncare. Așa e că sună foarte cunoscut?
Sentimentele și emoțiile noastre se leagă în mod conștient sau inconștient cu mâncarea. Acesta este motivul pentru are este foarte important să ne gândim la cum și de ce mâncăm, nu doar la ce mâncăm.
De fiecare dată când ne folosim de mâncare pentru a alina o emoție negativă (furie, stres, plictiseală, singurătate, etc) suntem victimele mâncatului emoțional. De cele mai multe ori, senzația fizică a foamei nu există în aceste situații. Adevărata senzație fizică de foame vine din stomac.
Mâncatul emoțional se folosește de sistemul de recompense de care are nevoie creierul nostru pentru a depăși situații grele, astfel că poftele exprimate în acele momente sunt pentru alimente procesate și foarte procesate, alimente care conțin tot felul de substanțe sau combinații pe care creierul le percepe ca pe recompense: ciocolată, biscuiți, înghețată, chipsuri, etc
Nu există om care să nu experimentat măcar ocazional mâncatul emoțional. Atunci când acest comportament devine repetitiv putem vorbi despre un obicei, un mecanism de adaptare la situațiile stresante. Acest obicei ne poate afecta sănătatea fizică și mintală.
Studiile sugerează că femeile sunt mult mai predispuse să cedeze mâncatului în situații stresante. Bărbații folosesc mai des băutura și țigările pentru a face față stresului.
Notă: Știm că este greu să ne dezvățăm de mâncatul emoțional și că citind acest blog nu este suficient. Din acest motiv, în primele două săptămâni ale programului Ikanos vom identifica care sunt factorii tăi declanșatori ai mâncatului emoțional și te vom învăța câteva metode pe care să le folosești pentru a începe dezvățul, de asemenea, vei putea lucra 1 la 1 cu consultanții noști pentru a-ți crea un plan să te ajute pe termen lung. Află mai multe aici.
De ce poftim anumite alimente când suntem supărați?
Spuneam la început că nu voința noastră este de vină atunci când avem pofte greu de controlat ca răspuns la emoțiile negative pe care le trăim. Cu cât înțelegem mai repede faptul că este o explicație științifică pentru aceste pofte și că sunt metode de rezolvare, cu atât mai bine.
Din punct de vedere al sistemului nervos, atunci când trăim o situație stresantă ne aflăm în modul ”luptă sau fugi” ceea ce cauzează în corp eliberarea unui hormon numit cortisol, colocvial ”hormonul de stres”. Eliberarea cortisolului aduce cu sine mai multe fenomene în corp, printre care creșterea pulsului, a tensiunii arteriale, a frecvenței respirației și a fluxului sangvin la nivelul mușchilor. Toate acestea foloseau omului ancestral când era în pericol, așadar este impregnat în codul nostru genetic să reacționăm astfel la pericol, iar micile (sau marile) evenimente stresante din viața noastră sunt percepute de creier ca pericole,
Aceste pericole transmit creierului o nevoie crescută de energie și acesta le traduce prin a cere mâncare (sursa noastră de energie). Dacă aceste situații stresante, emoții negative ar consuma energia care vine din mâncarea consumată din pricina lor nu am avea o problemă. Dar cum de cele mai multe ori noi suntem sedentari când experimentăm stresul, energia extra din mâncare se stochează ca și grăsime în corp.
Cum scăpăm de mâncatul emoțional?
Așa cum durează multă vremeă ca mâncatul emoțional să devină un obicei, la fel, durează să ne dezvățăm de el. Este nevoie de practică multă în acest sens. Dacă îți creezi așteptări realiste în acest sens ai șanse mult mai mari să reușești. Îți recomandăm să citești și articolul nostru despre cât timp durează să îți creezi un obicei nou:
Continuă să urmărești blog-ul nostru pentru a citi și alte articole despre mâncatul emoțional.
Vom publica în curând un ghid gratuit pentru a identifica dacă vă confruntați întra-adevăr cu această problemă, urmat de un plan pentru a ne ajuta să ne dezvățăm de acest obicei.
Pentru mai mult suport poți să urmezi un program online sau poți merge la un terapeut.
Programele digitale prezintă marele avantaj de a putea fi folosite oricând și de oriunde, spre deosebire de întâlnirile cu un terapeut care pot fi mult mai costisitoare ca timp și bani. Programul Ikanos de 15 săptămâni se axează pe schimbarea obiceiurilor și pe educarea în nutriție a participanților. Urmând programul Ikanos în aplicația omonimă vei avea acces la consultanții noștri care te vor ghida și asista pe toată durata programului. După primele săptămâni de Ikanos vei putea opta să faci parte dintr-un grup de persoane care urmează programul în același timp cu tine, pentru a putea beneficia și sprijinul comunității. De multe ori, combinarea sfaturilor de la consultant și susținera grupului sunt formula motivatoare perfectă.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Commentaires