După luni de zile în care te-ai tot gândit că e timpul să slăbești, ai căutat soluții în stânga și în dreapta, te-ai uitat la prietenii tăi care au reușit deja, ai răscolit Google-ul, ai găsit în sfârșit o super dietă foarte simplă, ți-ai făcut cumpărăturile și de mâine începi.
Povestea de mai jos este un sumar al unei realități pe care o trăim foarte des. După poveste, vom analiza tot ce a fost bine și tot ce a fost mai puțin bine, și ce s-a întâmplat.
In prima zi entuziasmul este mare, te duci și la sală. În a două te trezești și vezi că ai slăbit deja un kilogram așa că îți dai seama că ai făcut o alegere super bună și te feliciți. Continui. A treia zi, încă 700g s-au dus! Wow! Nu contează că meniul tău pentru a treia zi este salată verde cu cea mai neplăcută carne din lume. Reziști, merită! Simți puțină oboseală, dar te duci și la sală, doar nu o să te lași acum. A patra zi, încă 500g! A 5-a zi este ziua unei colege de la birou și sunt tot felul de prăjiturele și patiserii delicioase. Te învârți pe lângă ele, le admiri, te întrebi ce ar fi dacă ai gusta doar una. Meniul tău de azi este cu țelină fiartă, gulie rasă si ouă cu muștar. Reziști tentației și te duci la prânz la clasa de aerobic la sală. Încă 400g s-au dus. Dacă ai putea să ții ritmul ăsta să slăbești ~500g pe zi, înseamnă că mai ai 15 zile de chin și gata, ai scăpat de toate cele 10kg, apoi poți mânca și tu prăjiturele și mini-pateuri. A șasea zi te pui pe cântar și mare surpriză, nu s-a mai mișcat deloc acul. De ce oare? Nici nu ai gustat din prăjitură, ai respectat întocmai dieta, ai fost și la sală… Dezamăgirea nu putea fi mai mare. Obosită și dezamăgită, îți începi ziua. La micul dejun trebuie să mănânci două ouă fierte cu o wasa și o roșie. Mănânci doar un ou cu wasa, pur și simplu nu îți vine să mănânci mai mult. Te duci în oraș la cafea cu niște prieteni. E super ofertă la mic dejun cu fresh de portocale și croissant cu gem, ce bine arată! Comandă fiecare și când e rândul tău spui că vrei o cafea lungă și o apă plată, dar un prieten insistă: știi ce buni sunt croissanții aici?? Și sucul de portocale făcut pe loc din portocale roșii aduse din Spania! Nebunie! Asta a fost, cedezi! Nu o să se întâmple nimic dacă “trișezi” puțin. Într-adevăr croissantul cu gem de caise de casă e super bun, la fel și fresh-ul. În a doua parte a zilei începi să simți dezamăgire că ai cedat, așa că îți comanzi o pizza, că și așa dieta de azi e un eșec. A 7-a zi te pui pe cântar și îți arată cu 1200g mai mult!! Încă o dietă eșuată… Oare când vei reuși?
Povestea de mai sus este atât de comună, și cu toate că are multe forme diferite, toate seamănă între ele izbitor de mult.
Absolut toate dietele din lume, și cele cu care slăbești 2 kilograme pe lună, și cele cu care poți slăbi 2-3 kilograme pe săptămână, se bazează pe un dezechilibru al energiei, adică pe legile fizicii.
Pentru a putea slăbi, organismul trebuie să se afle în deficit caloric pentru o perioadă mare de timp. Deficitul caloric înseamnă să mănânci mai puțină mâncare decât are nevoie organismul pentru a se menține la greutatea actuală cu nivelul de mișcare zilnic.
Slăbitul pare ușor când îl privim strict prin prisma aceasta, dar nu este aproape niciodată ușor.
Dacă dai oamenilor doar un plan alimentar (fie el și personalizat), fără nici un sprijin, majoritatea nu vor reuși.
Sunt studii științifice care au colectat date despre reușitele multor diete, iar o analiză recentă a mai multor astfel de studii a concluzionat că, pentru a reuși să slăbească și să se mențină pe termen lung, oamenii au nevoie de mai mult decât: “mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult”.
Cele 5 componente obligatorii ale unei program de slăbit eficient, cu rezultate pe termen lung:
1. Deficit caloric
Fără asigurarea deficitului caloric, nu putem slăbi, este cât se poate de simplu și de clar. Unele diete asigură deficitul caloric prin planuri stricte (de exemplu dieta daneză sau planurile personalizate), altele prin eliminarea anumitor grupe de alimente (Keto, low-carb), altele prin reguli de asocieri stricte (Rina, Montignac), altele prin. reducerea intervalului de hrănire (post intermitent).
Calea cea mai ușoară, blândă de asigurare a deficitului caloric este setarea unui buget caloric personalizat pe nevoile fiecăruia.
2. Susținere continuă personalizată 100%
Fiecare persoană este altfel și are nevoie de susținere în moduri diferite. Fie că este vorba de familie, prieteni sau colegi, este important ca ei să nu te saboteze.
Mai important de asta, este prezența unui coach personal care să te susțină exact când ai nevoie, care să te ajute când toți ceilalți din jurul tău par să vrea să te saboteze.
Un coach bun, va sădi în tine sămânța succesului și te va ajuta să o uzi și să o hrănești astfel încât să poți duce la capăt ce ți-ai propus.
Te va ajuta să înțelegi că slăbitul nu este liniar și că dacă mănânci un croissant nu înseamnă că ai “trișat”, iar dacă vei cântări mai mult într-o zi nu înseamnă că te-ai îngrășat.
3. Lecții de nutriție
Fiecare dintre aceste componente este importantă, dar din punct de vedere al vieții de acum înainte, importanța lecțiilor de nutriție, explicate simplu și din mai multe unghiuri este, poate, cea mai mare.
Astfel, nici o “știre falsă”, informație eronată, păcăleală sau minciună în domeniul nutriției nu te va mai putea prinde vreodată și vei reuși să identifici mereu, cu ușurință, care sunt cele mai potrivite alegeri pentru tine.
Din acest motiv, o bună parte dintre cele 110 lecții zilnice din programul Ikanos sunt despre nutriție, mituri comune și dovezi științifice în domeniu.
4. Program de modificare a obiceiurilor
Cu toate că cea mai mare reținere, când vine vorba de slăbit, o avem la ideea schimbării obiceiurilor, din punct de vedere al sustenabilității pe termen lung, aici trebuie să lucrăm cel mai mult.
În general, oamenii nu vor să audă de schimbare, nu vor să renunțe la ce le face plăcere, dar totuși vor o calitate mai bună a vieții. Indiferent că vor să elimine 3-4 kilograme și să aibă un abdomen plat sau vor să slăbească câteva zeci de kilograme, fiecare are tabieturile proprii la care îi vine greu să renunțe.
Partea bună este că, de cele mai multe ori, modificările comportamentale de care avem nevoie pentru a ne schimba în bine calitatea vieții sunt mici, dar semnificative.
Nu trebuie să renunți la alimentele preferate, doar să le reduci. Vei putea în continuare să bei un vin sau o bere cu prietenii, dar vei știi exact ce impact are asta asupra ta. Nu va trebui sa te muți la sală, doar să faci puțin mai multă mișcare, etc
Cheia succesului unui program bun stă în introducerea unor exerciții simple, mintale, care să te ajute să identifici cum anume funcționează creierul în anumite situații, de ce ronțăi necontrolat și cum poți să previi asta, de ce te descurajezi ușor și cum poți găsi ritmul de slăbit potrivit ție, de ce să nu te compari niciodată cu altcineva și cum să reușești să ajungi la obiectivul tău și să ai mai mare încredere în tine.
5. Program progresiv de exerciții fizice
Atunci când o persoană sedentară începe și face sport, sau când o persoană care face sport începe și face deodată mult mai mult sport, organismul se simte mai obosit și creierul va face tot posibilul să îl ajute să se odihnească cât mai mult.
Astfel, intervine un paradox, deși am început să facem sport (4-5 ore pe săptămână), economisim mult mai multă energie în restul de 163-164 ore din săptămână, ceea ce rezultă într-un consum de calorii mai mic.
Este important ca sportul să fie început încet, progresiv, iar numărul de pași zilnici să fie crescut treptat. Astfel, de la o săptămână la alta începem și ardem mai multe calorii, ajutând deficitul oferit de bugetul caloric zilnic.
Dacă cineva încearcă să te convingă altfel, înseamnă că nu este o persoană de la care să accepți sfaturi despre slăbit.
Oamenii sunt mult mai complecși decât motorul unei mașini, atunci când vrem să slăbim cu accelerația apăsată până jos, de cele mai multe ori ne vom lovi de un zid.
Lipsa oricărei componente de mai sus, va pune în pericol șansa reușitei dietei, oricare ar fi ea.
La fel ca un castel din cărți de joc, pentru ca acesta să reziste, are nevoie de o bază solidă.
Concluzii
“Mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult” este un sfat teribil pentru cineva care vrea să slăbească.
Majoritatea dietelor începute sunt abandonate, în medie, la ziua a 6-a.
Succesul pe termen lung al unei diete este dat de flexibilitatea dietei, sistemul de sprijin, claritatea informațiilor și înțelegerea fenomenului, înțelegerea și decodificarea emoțiilor în contextul psihologiei comportamentale și creșterea treptată a nivelului general de mișcare.
Stabilitatea oricărui sistem este dată de cât de solidă este baza lui.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comentários