top of page
Search
Natalia Cotruș

Cum îți păstrezi motivația să slăbești?


Ikanos - slăbeste sustenabil
Motivația e mai mare când ai un partener de drum

Dacă citești aceste rânduri înseamnă că ai luat deja decizia de a slăbi și te gândești la asta sau deja ai început să faci ceva în direcția bună. Felicitări, ai făcut un pas important!


Succesul unei diete de slăbire se bazează mult de motivație. Dar cât durează motivația? Este ea constantă pe toată perioada procesului de slăbire?


Motivația este ușor de stârnit la început, dar poate fi foarte greu să o ținem la un nivel ridicat. Astfel, contrar așteptărilor, orice persoană care trece printr-un proces de schimbare are o curbă a motivației cu suișuri și coborâșuri.


Ikanos - slăbește sustenabil
Curba motivației

În imaginea de mai sus am ilustrat cum evoluează în timp motivația celor care parcurg programul Ikanos, ideea principală fiind că în timp, motivația intră într-un echilibru oferit de disciplina cu care fiecare urmează procesul.


În acest articol parcurgem cele mai bune idei care te pot ajuta să te motivezi pentru a slăbi și vom vorbi despre motivele pentru care aparent ne pierdem motivația pe parcurs, și cum putem face să le depășim.


Cuprins


1. Motivație și inspirație pentru a slăbi

2. Probleme comune cu motivația de a slăbi

3. 10 moduri prin care să te motivezi să slăbești

4. Cum să îți regăsești motivația de a slăbi când aceasta pare pierdută

5. Concluzii


Fiecare are motivele sale pentru care dorește să slăbească, dar ce avem cu toții în comun este că avem nevoie de motivație.



1. Motivație și inspirație pentru a slăbi


Motivația poate fi găsită mai ușor atunci când stabilim adevăratul motiv pentru care ne dorim să slăbim. A-pro-pos, în prima zi din programul Ikanos aceasta este principala temă, și reprezintă de fapt cea mai importantă piatră de temelie a parcursului cuiva în program.


Când înțelegem cu adevărat motivul pentru care pornim pe acest drum ne este mult mai ușor să continuăm și când pare a fi foarte greu.


Unii aleg să facă asta pentru a fi mai sănătoși și pentru a trăi mai mult lângă cei dragi alții o fac pentru a arăta mai bine asta crescându-le încrederea în forțele proprii, alții vor să fie într-o formă mai bună ca să poată atinge o anumită performanță sportivă. Indiferent cât de mic sau de important este acel „de ce”, el contează cu adevărat când este cântărit bine și suntem siguri că l-am găsit pe cel real.


Motivația este foarte puternică la început, mai ales după găsirea răspunsului la întrebarea „de ce vreau să slăbesc cu adevărat”, dar când lucrurile nu se mai mișcă la fel de repede cum am sperat, ea scade în intensitate. Rezultatele apar în timp, este important să nu uităm asta.


Motivația te pornește, dar disciplina te ajută să continui. John C.Maxwell

2. Probleme comune cu motivația de a slăbi


Lipsa motivației are multe cauze posibile. În tot acest proces își fac loc multe emoții, care la rândul lor pot diminua motivația. Cele mai comune probleme care diminuează motivația de slăbi sunt:


1. Lipsa susținerii de la cei din jur


Prietenii, familia și colegii joacă un rol important în menținerea motivației tale de a slăbi. Atunci când faci tot ce îți stă în putință să te ții de treabă și auzi pe cineva că îți spune nonșalant „Dar nu trebuie să slăbești acum, lasă. Hai la o pizza și un vin. Te apuci de dietă de luni.” nu prea vei mai avea chef să faci ce ți-ai propus, îți pierzi motivația.


2. Așteptările prea mari


Atunci când faci sală de 5 ori pe săptămână, măsori atent toate porțiile de mâncare, bei suficientă apă, dormi bine, etc, ai așteptarea să vezi rezultate mai mari, iar asta îți afectează motivația. În condiții normale, majoritatea oamenilor trebuie să se aștepte să slăbească maxim 1% din greutatea lor inițială în fiecare săptămână, iar pentru cineva de 75kg, asta înseamnă -750g într-o săptămână.


3. Poftele


Cu siguranță că vei avea tot felul de pofte în timpul unei diete, iar asta este perfect NORMAL. Chiar și cei mai fit și cei mai sănătoși oameni poftesc la câte ceva din lista alimentelor dens calorice. Tot ce ai de făcut când ai poftă de ceva bun este să acorzi atenție mărimii porției. Nu te lăsa descurajat(ă) de faptul că ai avut poftă de o prăjitură, de o înghețată sau chiar de cartofi prăjiți. Sentimentul de vinovăție poate arunca motivația direct în cap.


4. Lipsa timpului de a face ce trebuie


Dacă îți dorești cu adevărat să slăbești, atunci trebuie să găsești timp pentru asta.


Este responsabilitatea ta să găsești timp să prepari mese sănătoase și echilibrate - fie și cu rețete super simple, sau e responsabilitatea ta să găsești un serviciu de catering care îți poate aduce zilnic mesele configurate conform necesarului tău.


De asemenea, este responsabilitatea ta să îți găsești timp pentru mișcare, chiar dacă asta înseamnă să te parchezi mai departe de birou și să mergi pe jos 15 minute în plus pe zi. Atunci când vrei ceva, poți găsi soluții.

În lipsa disponibilității pentru a găsi soluții este aproape sigur că îți vei pierde motivația.


3. 10 moduri prin care să te motivezi să slăbești


1. Promite și ține-te de promisiune


Motivația de a slăbi se poate pierde dacă nu promiți. Atunci când faci o promisiune în mod public: unor prieteni, unor colegi, pe social media, etc îți va fi mai ușor să îți menții motivația, deoarece îți va fi mai greu să admiți public eșecul.


2. Ia-ți un partener de drum


Atunci când pornești la drum cu încă cineva, este mai ușor să fiți ambii/ambele mai responsabili iar asta va ajuta motivația să rămână vie.


3. Ia-ți un coach


O persoană cu experiență în susținerea celor aflați într-un proces de schimbare poate fi foarte utilă în momentele în care motivația se diminuează. Nu numai că te poate ajuta tehnic să faci față mai bine dietei, oferindu-ți sfaturi și răspunzându-ți la întrebări, dar, te poate susține cu sfaturi din experiența sa cum să faci să depășești diferite momente dificile în fața cărora, singur(ă) ai fi gata să cedezi.


4. Ia-ți un câine


Un câine te poate ajuta pentru că automat îți vei crește nivelul de mișcare. Vei petrece mai mult timp afară la joacă și la plimbare, iar asta te va ajuta să ai și un moral mai bun.


5. Pune-ți obiective clare


Este recomandat să pleci la drum cu un obiectiv bine determinat, destul de îndrăzneț, dar pentru a te asigura că nu va trece prea multă vreme până vei putea sărbători, este important să spargi acel obiectiv în obiective mai mici și să le sărbătorești pe fiecare. De exemplu, dacă tu vrei să slăbești 12kg, pune-ți 12 obiective diferite și pentru fiecare sărbătorește cu o experiență plăcută.


6. Nu te grăbi


Drumul către greutatea ideală durează luni de zile, sau chiar ani de zile. Nu se poate întâmpla peste noapte. Chiar și pentru o persoană de 52 kg care dorește să slăbească 2kg, acest drum poate dura 2-3 luni.

Formarea de obiceiuri noi durează, la fel cum dezvățul de obiceiurile mai rele durează. Nu îți pierde speranța.


7. Nu căuta perfecțiunea, nu există


Nu fii prea dur(ă) cu tine, poartă-te cu tine în acest proces cum te-ai purta cu cel mai bun prieten, cu cineva foarte drag, cu copilul tău. Vrei să reușească, dar nu cu orice preț și nu în ritm alert. Este normal ca din când în când să ai și zile mai proaste, totul este să treci peste ele și să mergi mai departe.


8. Fă-ți un plan care să ți se potrivească ție


FIecare este altfel, are alt program, alte preferințe. Nu se poate ca un plan să se potrivească tuturor.

Fă-ți propriul plan, unul care să se potrivească perfect în puzzle-ul din viața ta.


9. Folosește muzică


Muzica crește instant motivația, asta știe oricine. Atunci când punem ritmurile preferate în căști sau în boxe și ne mișcăm, uităm instant de lipsa motivației, și un sentiment plăcut ia locul principal, împingându-ne înainte spre ceea ce trebuie să facem.


10. Păstrează blugii mici


Dacă mai ai o pereche de blugi de când erai mai slab(ă) nu îi arunca. Păstrează-i și folosește-i ca motivație până ajungi din nou să intri în ei. Apoi poartă-i în fiecare săptămână măcar odată, iar când încep să te strângă doar puțin ia măsuri 1-2 zile.


11. Fă-ți poze


Pe măsură ce timpul trece și reușești să slăbești fă-ți câte un set de poze pe lună. Văzând progresul de la un set de poze la altul te va ajuta să îți recapeți motivația și să continui până îți atingi obiectivul.



4. Cum să îți regăsești motivația de a slăbi când aceasta pare pierdută


La început probabil motivația ta va fi 100%, iar după câteva săptămâni aceasta va scădea. Nu uita că durează în medie 66 zile să scapi de un obicei rău înlocuindu-l cu unul bun.


Dacă motivația ta de a slăbi ajunge la 0% la un moment dat, încearcă să faci următoarele:

  • Amintește-ți „de ce” ai pornit pe acest drum. De ce ai început? Care a fost scopul tău?

  • Încearcă să îți resetezi obiectivul. Poate ai avut un obiectiv inițial prea agresiv. Este în regulă să îl schimbi, să pui un obiectiv mai potrivit.

  • Vorbește cu un coach. Întotdeauna este o idee bună să vorbești cu un coach despre problemele pe care le întâmpini. Au văzut multe, știu cum să te ajute.

  • Caută-ți un partener de drum sau un grup de sprijin. Atunci când suntem înconjurați de oameni cu gândire și probleme similare este mai ușor să depășim hopurile noastre proprii.

  • Ascultă un podcast care să te ajute să îți menții motivația. Ascultă-l în timp ce te plimbi sau faci sport, timpul va trece mai plăcut.

  • Nu te mai compara cu alții. Motivele pentru care vrem să slăbim, drumul către greutatea ideală, precum și motivația sunt aspecte care diferă enorm de la om la om. dacă stai să te gândești la drumul altuia îți vei pierde scopul tău în detaliile celuilalt. Nu te compara cu alții. Acesta este drumul tău și te descurci foarte bine. Ai încredere în tine!

Concluzii


Majoritatea oamenilor încearcă de multe ori să slăbească. De multe ori aceste demersuri eșuează pentru că ne așteptăm ca motivația să fie mereu ridicată și credem că cei care par să reușească să slăbească ușor au mereu o super motivație. Poți fi 100% sigur(ă) că nu există așa ceva și fiecare are propriile sale îndoieli, momente dificile, reveniri, demotivări, motivări, etc.


Experiența ta te va face mult mai tare, te va educa și te va schimba. Motivația este în interior. caută-ți „de ce”-ul și amintește-ți zilnic de ce vrei să faci asta. Ai răbdare, ai încredere în tine, fii blând(ă) cu tine și vei găsi succesul.



 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

Comments


bottom of page