"Oare sunt o persoană egoistă dacă vreau să mă pun înaintea celorlalți pe lista mea de priorități?"
Am auzit de mult prea multe ori această întrebare, atât la birou, de la prieteni, de la mulți oameni în general.
Suntem oare predestinați să fim martiri? Să fie oare firimiturile de timp de la finalul zilei tot ce ne mai putem oferi nouă după ce am avut grijă de toți ceilalți: taskurile de la servici, membrii familiei noastre, prietenii noștri? Noi credem că se merită să ne punem pe noi pe primul loc, cel puțin pentru o perioadă de timp.
"Trăiesc pentru ceilalți" este un motto prea des întâlnit mai ales la femei. Problema cu acest mod de gândire și cu acest sacrificiu este că de multe ori el naște sentimente de ciudă, furie sau frustrare. Este ca și cum devii captiv și nu mai poți schimba propria realitate în care trăiești.
În felul acesta devine foarte greu să mai găsești fericire trainică deoarece ți-ai ignorat vocea internă și mesajele transmise de corp suficient de mult încât ajungi să te simți pierdut(ă). Și când te gânești că ești aceeași persoană care erai în urmă cu mai mulți ani, doar că ești mult prea atras pe muchia "ceilalți-job" a triunghiului priorităților, încât nici nu mai observi colțul dedicat ție.
Plutim printre liste de lucruri de făcut și avem grijă de toate celelalte, neglinjându-ne pe noi în tot acest timp.
Pentru cei mai mulți oameni, cea mai grea parte a alegerii unui stil de viață sănătos este pur și simplu prioritizarea acestui lucru în viața lor. Mereu apare câte ceva, și ori de câte ori încearcă să facă ceva, atenția este rapid atrasă în altă parte: un proiect nou la lucru, copilul este răcit, partenerul de viață are nevoie de mai multă atenție, etc.
Am alcătuit o listă de 9 lucruri ce le poți face în fiecare zi pentru a muta prioritatea spre tine, cel puțin pentru o perioadă, până reușești să te reechilibrezi:
1. Fă-ți o listă cu lucruri de făcut și setează prioritățile corecte
În fiecare săptămână acordă-ți câteva minute să notezi ce trebuie făcut în acea săptămână, și ce ar fi bine să poți face în fiecare zi. Dacă pui ce este mai important la începutul listei ai șanse mai mari să te ocupi de acel lucru și apoi să rămâi cu mai mult timp pentru tine. Atâta vreme cât tu ești în vârful listei, orice task care apare mai jos poate aștepta.
2. Cere ajutor
Recunoaște că de cele mai multe ori faci totul singur(ă)!
Așa este, că dacă ai avea mai mult timp pentru tine dacă nu ai face totul singur(ă)?
Uite, poți să rogi un coleg de la servici să te ajute cu anumite task-uri, iar dacă nu știe nimeni să te ajute mai bine investește timp să îi înveți, și apoi vei putea beneficia de ajutorul lor. Oamenilor le place să ajute când îi rogi frumos! Poți ruga copiii sau partenerul/partenera să te ajute cu unele treburi acasă, resonsabilizarea prinde bine la orice vârstă. Sau, ai putea folosi un serviciu de livrare a cumpărăturilor acasă, cu siguranță ai economisi câteva ore pe săptămână în care să faci ceva doar pentru tine.
3. Fii mai blând(ă) cu tine
Unul dintre cele mai simple de făcut lucruri când vrem să ne mutăm prioritatea pe propria persoană este să fim mai îngăduitori cu noi. Dar, cumva, se dovedește a fi cel mai dificil. Ce simplu ar fi să spunem "Eh, asta este. Se mai întâmplă. Este și mâine o zi. Merit și eu un respiro"!
Încearcă să folosești una din expresiile de mai sus măcar odată pe zi când simți că ești iarăși pe fugă. Car este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă ai spune "Eh, asta este"?
4. Învață să spui "nu"
Atunci când se adună prea multe lucruri de făcut și te simți copleșit(ă), cel mai ușor este să spui "nu". Nu, nu pot face și asta, scuze. Nu, nu pot veni astăzi. Bineînțeles că poți face asta într-un mod plin de compasiune și înțelegere, nu tăios sau cu răutate. A 4-a zi din programul Ikanos este fix despre asta, cum să spui nu mai multor lucruri din viața ta actuală pentru a ajunge să ai viața pe care ți-o dorești.
5. Ai grijă de tine
Atunci când îți acorzi măcar puțin timp în fiecare zi ție, făcând ceva ce îți place, are un impact mare pe termen lung în viața ta. Iar dacă sunt oameni în viața ta care depind de tine, și ei ar putea beneficia dacă ai fi mai relaxat(ă). Timpul dedicat altora este mai eficient dacă tu ai mai multă grijă de tine.
6. Mănâncă sănătos
Ideea din spatele Ikanos este tocmai aceasta. Să înveți să mănânci sănătos, corect, sustenabil pentru starea de bine bine pe care o vrei pentru tine. Practic să ai o alimentație care să te facă să te simți bine în corpul tău și să arăți cum dorești. Atunci când corpul are tot ce îi trebuie, altfel se simte energia din timpul zilei!
7. Fii mai activ(ă)
Chiar dacă mișcarea nu este o prioritate pentru mulți români, atunci când vine vorba de efectele ei pe termen lung asupra sănătății, cei de la Universitatea Norvegiana de Stiință și Tehnologie au descoperit că este unul dintre cei mai importanți factori care determină longevitatea și creșterea calității vieții. Poți citi un articol scurt despre asta, aici.
Poți găsi diferite metode prin care să îți crești nivelul de activitate în fiecare zi: folosește scările în locul lifturilor, mergi pe jos mai des, joacă-te cu copiii în parc, nu sta pe bancă, mergi la biroul colegilor în loc de a le trimite email-uri, ridică-te de la birou și fă o scurtă plimbare măcar 10 minute la fiecare 2 ore, etc.
8. Dormi bine
Somnul este un subiect extrem de important în grija de sine. Este dovedid științific că importanța lui pentru sănătatea noastră are implicații fizic, mental și emoțional. Dacă ai o problemă cu somnul poți încerca să urmezi o meditație de somn în fiecare seară, sunt foarte eficiente! Dacă nu poți dormi de grija lucrurilor pe care le ai de făcut a doua zi, atunci poți să faci o listă cu ele chiar înainte de culcare, este dovedit că asta ajută să ne mutăm atenția de la această grijă. Dacă nu ești o persoană activă și întâmpini dificultăți în a adormi seara, crescând nivelul de activitate poți să crești nivelul de oboseală fizică și să adormi mai ușor.
9. Înconjoară-te de oameni cu aceleași obiective
Atunci când oamenii din jurul tău au același obiectiv ca și tine este mai ușor să navighezi și tu prin "apele schimbării". În plus, poți beneficia de sfaturile celor din jur care au depășit unele piedici pe care tu le întâlnești, și, la rândul tău, vei putea și tu oferi sprijin altora.
Perspectiva unor oameni la fel de motivați ca noi ne ajută foarte mult. Poate fi un grup de prieteni, grupul Ikanos (pentru cei care participă la Ikanos), colegii de la sală (pentru cei care sunt membrii unei săli), etc.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments