Oamenii presupun că atunci când vor să slăbească trebuie implicit să renunțe la a mai mânca desert.
Vei afla din articolul de azi povestea unei cliente Ikanos care adoră dulciurile și unele strategii pe care le-a învățat aici.
Ionela și-a stabilit ca obiectiv când a început Ikanos, fix asta: “să renunț la zahăr”. Ni s-a părut curios ca cineva care apelează la cel mai flexibil și sustenabil program de slăbit să vină cu un obiectiv așa de drastic, așa că am vorbit cu Ionela despre asta.
Ne-a spus că în decursul anilor a slăbit de mai mult ori dar mereu punea la loc tot sau mai mult pentru că nu putea renunța la dulce, și după ce slăbea o perioadă începea iar să mănânce desert.
Am înțeles atunci că Ionela era într-un cerc vicios și, deși analizele ei de sânge arătau bine, credea că doar renunțarea la zahăr (sub formă de desert) va putea slăbi și își va putea menține greutatea.
I-am propus Ionelei atunci o ofertă: parcurgi programul Ikanos așa cum este, ai încredere în coach-ul tău care te va învăța să mănânci desert în fiecare zi, și dacă la 6 luni după ce termini programul te vei îngrășa la loc noi îți dăm banii înapoi.
Au trecut deja 7 luni de când Ionela a absolvit Ikanos și ne-a scris:
“Salut! Am uitat să vă scriu acum o lună, eram în vacanță la greci :) Vestea bună este că nu trebuie să îmi dați banii înapoi, nu m-am îngrășat deloc în 7 luni. Vestea și mai bună este că mănânc desert oricând mi-e poftă: mulțumesc pentru TOT ce am învățat din programul Ikanos, mulțumesc pentru răbdare lui coach A.”
Phew, am scăpat :)
Lăsând gluma la o parte, foarte mulți clienți vin la Ikanos cu ideea preconcepută că pentru a slăbi sustenabil trebuie să renunțe la ceva ce le place în mod deosebit. Asta combate în sine principiul slăbitului sustenabil.
Într-adevăr, unele alimente (inclusiv majoritatea dulciurilor) sunt mai dense caloric decât altele, însemnând că o cantitate mare poate aduce un aport caloric care nu susține slăbitul, dar dacă le porționăm adecvat și le însoțim de alimente cu densitate calorică scăzută putem să ne satisfacem pofta și să și continuăm să slăbim.
Citește mai departe și vei vedea cum, în mod surprinzător, dulciurile pot să își găsească locul în dieta ta chiar dacă scopul este să slăbești.
Când vine vorba de slăbit, prea multă lume complică lucrurile: unii în mod voit pentru a crea confuzie și alții, din neștiință, fără să vrea.
Realitatea este că atâta vreme cât reușim să menținem caloriile consumate sub nivelul caloriilor arse prin activitatea zilnică, suntem în deficit caloric și slăbim.
Cât de des și când ai poftă de dulce? E un moft sau este parte a unei mese principale?
Dacă îți dorești o brioșă la micul dejun, mănânc-o. Adaugă niște fructe proaspete pe farfurie și te vei simți mai satisfăcut(ă) iar foamea va scădea. Dacă brioșa este mare, încearcă la restul meselor să eviți alimentele cu densitate calorică mare.
Ai mereu o ciocolată deschisă în bucătărie și de câte ori treci pe acolo întinzi mâna și mai iei 1-2 cubulețe?
Probabil că în felul acesta mănânci câte o ciocolată întreagă pe zi. Este greu să susții deficitul caloric astfel.
Ce poți face este sa îți porționezi câteva cuburi (pe care le scazi din bugetul tău caloric) și să le pui la vedere, iar restul ciocolatei să o ascunzi bine. Astfel vei ști care este porția cuvenită în ziua respectivă și nu o vei mai depăși.
O altă situație des întâlnită este punga de dulciuri de la birou.
Pentru a o evita, fă-ți obiceiul ca de câte ori îți vine să iei o bomboană “pentru a te concentra mai bine” fă înainte 200-300 de pași sau bea un pahar cu apă. Dacă și după 5 minute simți că nu poți fără acea bomboană, mănânc-o. La Ikanos te putem învăța să le contorizezi corect.
Dacă mediul de la birou este prietenos, poți face un pact cu colegii să înlocuiți punga de bomboane cu 1-2 kg de afine sau zmeură pe zi. Crede-mă, va fi bătălie pe ele!
Ești la restaurant și se preconizează un desert sau pur și simplu nu poți rezista unui tiramisú?
Poți să ceri o porție și să o împarți cu ceilalți de la masă - cereți mai multe lingurițe. Poți aștepta să vezi dacă îl comandă altcineva de la masă și să ceri și tu o gură. E simplu să împarți, iar creierul nu are nevoie de o porție întreagă ci doar de a gusta și eventual un mic ritual de a servi desert la finalul mesei.
Ești fan înghețată?
Un glob de înghețată nu te omoară și nici nu îți dă dieta peste cap, dar și pe acela îl poți înlocui cu un glob de sorbet, care de obicei are cam jumătate din caloriile înghețatei. Bineînțeles, dacă alegi o înghețată cu 3-4 globuri și 3 topinguri poți să îți iei adio de la deficitul caloric din ziua aceea. Partea bună? A fost doar o zi! Iar de mâine o iei de la capăt și știi deja că te poți mulțumi doar cu un glob, nu ai nevoie de un bol întreg.
Adevărul este că restricțiile prea dure duc - sigur - la mâncat exagerat până la urmă. Așa că, dacă ți-e poftă de desert ia o porție, gustă, împarte, bucură-te de el, constată că nu ratezi nimic și mergi mai departe.
Ionela a slăbit sustenabil și încă folosește cam toate aceste strategii împreună cu altele pe care le-a aflat din program sau pe care le-a făcut împreună cu coach A de la Ikanos.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments