top of page
Search
Natalia Cotruș

Slăbitul și frica de eșec


Descoperă slăbitul sustenabil
Borcanul cu bomboane Ikanos

Procesul de slăbire poate să pară înfricoșător. De multe ori se dovedește că motivele pentru care ne îngrășăm pot să fie aceleași care ne împiedică să ne dedicăm procesului de slăbire. În orice caz, dacă ai încercat vreodată să slăbești știi că nu este ușor. Unii nici nu încearcă de frica de a nu reuși, iar alții se gândesc că nu merită să slăbească.


Am spus acum o săptămână că va urma un articol despre teama de eșec, așa că iacătă-l. Citește-l până la final și spune-ne dacă vei folosi trucul cu borcanul.


Psihologia slăbitului


Slăbitul poate fi un proces costisitor la nivel emoțional încă dinainte de a începe. Am scris recent în acest articol despre imaginea de sine și cum este strâns legată de încrederea în sine. Slăbitul este un proces psihologic și pentru că unele persoane vor analiza motivele pentru care au ajuns să se îngrașe. Această analiză îi va face să realizeze că de fapt fricile sunt cele ce îi trag în spate și nu îi lasă să slăbească. Pentru cei care ajung în acest punct, călătoria va avea un impact emoțional și mai puternic.


Necunoscutul


Unele persoane se îngrijorează de felul în care vor arăta după ce vor fi slăbit și cum îi va face asta să se simtă. Pielea lăsată sau vergeturile sunt două dintre cauzele comune de stres pre-slăbit. Oare cum o să îmi arate pielea? Oare o să am multe vergeturi? Oare o să pot să îmi tonifiez corpul după ce slăbesc? Necunoscutul poate fi înfricoșător. Unii ajung să decidă că mai bine nu mai slăbeasc, chiar dacă asta înseamnă că nu vor duce cel mai sănătos stil de viață posibil. Schimbarea este înfricoșătoare, deși nu ar trebui să fie. Dar despre asta într-un articol viitor.


Relațiile


Avem multe exemple de vedete care au slăbit foarte mult. Unii le critică dur, iar alții, chiar dacă nu le urmăreau înainte încep să le admire foarte mult.


Chiar dacă nu ne dăm seama, fiecare avem un tip de rol în cadrul prieteniilor noastre, bazat pe cum arătăm sau cum ne percepem. Dacă asta se schimbă în procesul de slăbire, unii ajung să se treamă de a încerca să slăbească. Pentru multe persoane, slăbitul vine cu niște obiceiuri noi, mai sănătoase care, din păcate, în unele cazuri duce la răcirea unor relații cu persoane considerate toxice (sau care nu vor să accepte schimbarea celui ce a slăbit). Astfel, privind din exterior acele relații răcite, unii oameni pot ajunge să spună că mai bine nu fac nimic pentru a slăbi decât x sau y să nu mai vrea să îi fie prieten.


La fel cum unii se tem de necunoscut pentru că îi face să iasă din zona lor de confort, la fel unii se tem de slăbit pentru că îi poate face să iasă din zona lor de confort adoptând noi obiceiuri sau trăind noi experiențe. Meținerea greutății crescute poate să se simtă ca o barieră protectoare, iar pierderea în greutate poate aduce mult mai multă atenție, mai ales asupra femeilor.

Eșecul


În timp ce unele persoane se tem că nu vor putea slăbi sau că nu vor putea să își mențină greutatea, alții se tem că slăbitul nu le va da satisfacția dorită. De câte ori nu ai auzit pe cineva spunând că va fi fericit(ă) când va slăbi sau că va cere promovarea mult dorită de îndată ce va slăbi?? Asta, cu siguranță, pune multă presiune pe procesul de slăbire. Oamenii se tem că și dacă vor slăbi cât au nevoie, tot nu vor fi fericiți. Iar asta, în sine, este suficient cât să îi facă pe unii nici să nu mai vrea să încerce să slăbească.


Depășirea fricii


Înainte de a începe să slăbești fă un inventar al fricilor pe care le ai. Ce te reține? Scrie un mic jurnal, fie fizic pe un caiet, sau chiar pe telefon sau computer, cu toate fricile pe care le ai legat de slăbit și ce ar putea să meargă prost. Făcând asta și monitorizând felul în care te simți vei descoperi niște obiceiuri pe care le faci fără a fi conștient(ă) de ele și unele pot să fie nesănătoase.


Obiectivul de a slăbi este unul extraordinar de puternic, dar este important să îl împarți în bucăți mai mici, în obiective mai mărunte, realizabile mai ușor. Apoi le poți aduna să formezi totalul. De exemplu, ia un borcan în care pune atâtea bomboane câte kilograme vrei să slăbești, și de fiecare dată când slăbești un kilogram mănâncă o bomboană. Acel borcan va fi un adevărat motor motivațional, dacă îl pui undeva la vedere și îi oferi atenția cuvenită. Bineînțeles, după ce vei slăbi cât ai dorit menține borcanul gol la vedere, iar dacă pui înapoi 1-2-3 kilograme după sărbători sau o vacanță, ai grijă să mănânci din nou bomboanele. Menținerea acelui borcan gol tot timpul va funcționa până vei uita de el, iar atunci probabil nu vei mai avea nevoie de el.


Găsirea unui sistem care să te ajute să îți identifici, înțelegi și depășești fricile este importantă în relația ta cu tine pe termen lung. La Ikanos poți vorbi cu coach-ul tău despre asta.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

Comments


bottom of page