Atunci când ești coach în nutriție lucrezi cu mulți oameni. Interacțiunea cu oamenii este partea cea mai frumoasă a acestei meserii. Nu numai că ai ocazia să ajuți oamenii atunci când au nevoie, dar descoperi și care sunt cu adevărat problemele cu care se confruntă aceștia atunci când își doresc să slăbească.
În acest articol o să parcurgem cele mai comune greșeli în abordarea dietelor de slăbire pe care le-am întâlnit la clienții noștri, și, ce este mai important, vom vedea cum pot aceste greșeli să fie evitate cu ușurință.
Cuprins
4. Nu fac mișcare sau fac prea multă mișcare
1. Mănâncă prea mult fără să își dea seama
Cea mai clară informație care definește succesul sau eșecul unei diete de slăbire este că deficitul caloric pe termen lung este obligatoriu pentru a avea rezultate. Absolut toate dietele din lume funcționează pe acest principiu. Asta înseamnă că pentru a slăbi, trebuie să ardem mai multe calorii decât primim din mâncarea (și băutura) pe care o consumăm.
Pentru a putea slăbi 500g într-o săptămână, trebuie să ne asigurăm că avem un deficit caloric de 3850 kcal în acea săptămână, adică, în medie, un deficit caloric zilnic de 550 kcal.
Am întâlnit mulți clienți care spun că știu teoria și că ei nu mănâncă mare lucru, dar totuși nu reușesc să slăbească. Din primele discuții din primele zile ne dăm seama că ei de fapt nu mâncau la masă mare lucru, dar restul de snack-uri, gustări, ciuguleli, etc se adunau și astfel nu aveau cum să slăbească.
Mulți oameni au tendința de a subevalua cât mănâncă, pentru că volumul sau greutatea mâncării pot să păcălească ușor dacă nu sunt contorizate corect și nu se acordă atenție densității calorice a alimentelor. Chiar și cele mai sănătoase alimente pot să aibă o densitate calorică foarte mare.
Cea mai bună metodă pentru a rezolva această problemă este controlul porțiilor. Pentru a slăbi este esențial să mâncăm porții moderate, iar pentru asta trebuie să înțelegem care sunt cele trei grupe de macronutrienți și ce proporție trebuie să aibă în dieta noastră pentru a ne asigura că suntem în deficit caloric.
O metodă pe care o poți folosi este să îți calculezi gratuit necesarul caloric cu calculatorul Ikanos și apoi să folosești o aplicație gratuită cum ar fi MyFitnessPal pentru a-ți contoriza pe termen lung caloriile.
O metodă mai ușoară este să descoperi sistemul de măsurat intuitiv și să afli numărul de porții potrivit ție pentru a fi în deficit caloric. Poți face asta dacă alegi să încerci Ikanos, informațiile acestea fiind oferite din prima zi clienților noștri care nu doresc un plan alimentar și vor să aibă flexibilitate de 100% asupra alegerilor lor alimentare.
SUMAR: Dacă nu contorizezi mâncarea și băuturile consumate este foarte ușor să mănânci mai mult decât ar trebui pentru a fi în deficit caloric și soluția este să găsești o metodă de contorizare potrivită ție.
2. Nu au răbdare
„Nu te-ai îngrășat în câteva săptămâni, așa că nu poți aștepta să slăbești în câteva săptămâni.” Astfel mi-a spus mie odată o nutriționistă pe vremea când nu știam încă nimic despre acest subiect și căutam ajutor. Mi s-a părut că mă jignește, că nu știe de ce sunt eu în stare dacă îmi pun în cap, etc. Mi s-a părut un răspuns răutăcios, „de sus” și nu am mai mers să vorbesc cu ea.
Ei, viața aliniază lucrurile în așa fel încât să reușim până la urmă să ne învățăm lecțiile, și fix asta mi s-a întâmplat și mie.
Am mai dezbătut și în alte articole ce presupune slăbitul rapid și cât de efemere sunt rezultatele unei astfel de abordări (atunci când sunt), dar este esențial să acordăm atenție acestei greșeli.
Pentru majoritatea persoanelor este recomandat să slăbească între 500g și 1kg pe săptămână, cu maximul de -1% din greutatea de pornire ca limită maxim recomandată. Astfel acordăm timp corpului să se acomodeze treptat cu schimbările și asta asigură o parte a sustenabilității rezultatelor.
O altă partea importantă este dată de însușirea noilor obiceiuri care ne duc spre greutatea dorită, și este important ca acestea să fie sănătoase și să ni se potrivească bine stilului nostru de viață, altfel, la un moment dat vom ceda și vom reveni la obiceiurile noastre.
Toate acestea necesită să ne cultivăm răbdarea. Rezultatele bune vin în timp.
SUMAR: Este esențial ca la începutul procesului de slăbire să ne stabilim un obiectiv clar dar să avem și așteptări realiste. Testul Ikanos îți spune care este rata optimistă cu care poți ajunge la greutatea ideală.
3. Se cântăresc prea rar sau fac o obsesie pentru numărul de pe cântar
Ceea ce este măsurat poate fi controlat. Așa spunea odată scriitorul american Peter Drucker. Dacă ne cântărim zilnic, dimineața pe stomacul gol, la finalul fiecărei luni putem vedea evoluția reală și putem determina greutatea medie din fiecare săptămână, folosind cele 7 greutăți măsurate în acea săptămână.
Dacă nu ne cântărim des, vom avea mult mai puține înregistrări pe baza cărora să putem calcula o medie, iar greutatea are tendința să evolueze în mod surprinzător, negativ și chiar și pozitiv.
Dacă tu te-ai cântărit luni și aveai 78kg și data viitoare te-ai cântărit sâmbătă și cântarul arăta 78.1kg ai putea concluziona că te-ai îngrășat. Dacă ai urmat principiile dietei corect, sigur nu te-ai îngrășat. Uite ce s-a întâmplat în „spatele scenei”: Luni: 78kg, marti: 77kg, miercuri 76.4kg, joi: 76kg, vineri: 75.9kg, sâmbătă: 78.1kg, duminică: 77kg, luni 76kg, marți: 75.5kg.
Ce s-a întâmplat de vineri până sâmbătă? Cum au apărut 2kg peste noapte?
Vineri ai mâncat o jumătate de pizza cu pastramă pentru că se încadra în dieta ta și după cină 500g de căpșuni, adică ai avut un aport mai mare de carbohidrați decât de obicei și ai consumat și multă sare (din pastramă). Fiecare gram de carbohidrat consumat ține cu el 4g de apă, iar sarea ne creează și ea retenție de apă. Astfel, sâmbătă dimineață ai avut o retenție de apă frumușică. Continuând să mănânci conform deficitului tău caloric, vei slăbi în continuare, iar în paralel, organizmul tău va regla și excesul acela de apă, astfel că până marți-miercuri vei reveni la greutatea ta „reală”.
Dacă te-ai cântărit zilnic și ai avut și ajutor din partea unui coach ca să înțelegi ce a cauzat acea creștere bruscă și neașteptată de sâmbătă, ai depășit ușor momentul. iar dacă nu te-ai cântărit și nici nu ai știut ce efect are un consum mai mare de carbohidrați sau de sare atunci probabil te-ai descurajat și ai și abandonat dieta.
SUMAR: Cântăritul zilnic este foarte important în perioada unei diete de slăbire pentru că pe termen mediu și lung ne arată că dieta chiar funcționează.
4. Nu fac mișcare sau fac prea multă mișcare
În timpul slăbitului pierzi în mod evitabil și un procent din masa musculară, împreună cu grăsimea de care dorești să scapi.
Pe parcursul unei perioade cu deficit caloric, în lipsa sportului (în special a exercițiile cu greutăți), procentul de masă musculară pierdută este mai mare. Asta aduce cu sine o scădere a ratei metabolice de bază, ceea ce înseamnă că mâncând același număr de calorii, nu vom mai slăbi cu aceeași rată.
Urmând un program de sport pentru acasă sau pentru sală în timpul unei diete de slăbire vei minimiza masa musculară pierdută, vei crește cantitatea de grăsime pierdută și îți vei ajuta metabolismul să nu încetinească.
Pe de altă parte, atunci când alegi să faci prea mult sport poți cauza alte probleme. Pe termen lung, prea mult sport nu este sustenabil și sportul poate să devină o sursă de stres în viața celor ce aleg să facă mai mult. Forțând corpul să ardă mai multe calorii făcând mai mult sport nu este nici eficient, nici sănătos.
Un program de sport (cu greutăți) de câteva ori pe săptămână, combinat cu 1-2 sesiuni de cardio pe săptămână pare să fie rata optimă pentru majoritatea oamenilor care doresc să slăbească și să ducă un stil de viață sănătos.
SUMAR: Lipsa sportului poate duce la reducerea masei musculare și scăderea metabolismului. Pe de altă parte, prea mult sport nu este mai eficient sau mai sănătos și poate cauza un stres sever.
5. Renunță la alimentele preferate sau le etichetează ca fiind rele sau că îngrașă
„De mâine nu mai mănânc pâine!” Este o expresie pe buzele multor oameni care doresc să slăbească. Eliminarea unor grupe de alimente cu densitate calorică mare din dieta celor care doresc să slăbească este o practică comună. Cât de sustenabil este însă pentru cineva care iubește pâinea să nu mai mănânce pâine? Ce se întâmplă după ce ajungi la greutatea ideală (presupunând că nu cedezi pe parcurs) - vei continua să nu mai mănânci pâine?
Gândește-te că te-ai decis să nu mai mănânci pâine, pizza, paste sau prăjituri ca să slăbești. Eliminând astfel o mare parte din carbohidrați reușești să slăbești câteva kilograme în câteva săptămâni. Nu mai cumperi pâine, nu mai comandă nimeni pizza în jurul tău, totul pare ok. După 3 săptămâni treci pe lângă o brutărie nouă, chic, din care miroase de-a dreptul amețitor a pâine proaspătă cu coajă crocantă și miez aburind, a croassanți cu miresme de unt, și a tot felul de fursecuri care mai de care mai apetisante.
Răspunde sincer la întrebarea de mai jos:
Ce alegi să faci?
A: Aleg să merg mai departe, nu ma impresionează deloc.
B: Plec cu greu de lângă vitrină, dar rămân cu gândul acolo.
C: Intru și cumpăr de toate și le mănânc cu poftă. Am cedat.
SUMAR: Renunțarea la alimentele preferate nu funcționează pentru că nu este sustenabilă. După o perioadă de restricții severe, vasta majoritate a oamenilor ajung să cedeze și să mănânce la fel ca înainte, sau chiar mai mult.
Aceasta este cea mai des întâlnită greșeală pe care ne povestesc clienții noști că o făceau înainte de a descoeri că pot mânca de toate în timp ce slăbesc. Chiar și pâine proaspătă cu unt! Secretul stă cu adevărat în moderație, iar moderația o putem reînvăța în timp, cu răbdare și având încredere în sistem.
Încearcă sistemul Ikanos care te ajută să ai o dietă de slăbire flexibilă 100%, pe care o poți configura exact cum îți dorești.
Concluzie
Partea bună a identificării celor mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când vor să slăbească este că ne dăm seama că nu este nimic în neregulă cu noi și că sunt mult mai mulți oameni care se confruntă cu aceleași probleme.
Analizând astfel aceste probleme la scară mai mare putem identifica ușor soluțiile care funcționează la cei mai mulți oameni, iar cu ajutorul unui coach specializat poți găsi ceea ce funcționează în cazul tău, secretul este să fii deschis(ă) și să ai încredere că problemele pot fi depășite.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments